ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΙΑΝΟΥ - ΥΛΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΙΑΝΟΥ

Οι σπουδές στο πιάνο ακολουθούν το πρόγραμμα του υπουργείου και διαρκούν κατά μέσο όρο 12 έτη.

Το σχετικό ΦΕΚ όπου υπάρχει αναλυτικά η ύλη σπουδών και το πρόγραμμα σπουδών έχει ορισθεί το 1957 (!!!) και το ΦΕΚ είναι της 11.11.1957 (ΦΕΚ 229/Α/57) Στο ηλεκτρονικό περιοδικό tar.gr θα το βρείτε και καθαρογραμμένο.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ

Προκαταρκτική: 2 έως 4 έτη

Κατωτέρα : 3 έως 6 έτη

Μέση: 3 έως 6έτη

Ανωτέρα: 3 έως 6έτη

Εκτός από το ειδικό μάθημα του πιάνου, ο σπουδαστής παρακολουθεί και τα παρακάτω γενικά υποχρεωτικά μαθήματα:

Θεωρία: 3έτη

Σολφέζ : 5έτη

Αρμονία : 3 έτη

Ιστορία της Μουσικής: 2 έτη

Μορφολογία: 2 έτη

Μουσική Δωματίου: 3 έτη

Πρακτικό Διδασκαλείο : 2 έτη

Χορωδία : 2έτη

Primavista (εκ πρώτης όψεως ανάγνωση) : 2έτη.

Ένας μαθητής που ξεκινάει σε ένα ωδείο, κάνει εγγραφή, και αυτομάτως γράφεται στα μαθητολόγια του υπουργείου έτσι ώστε στο τέλος κάθε χρονιάς να μπορεί να λαμβάνει μέρος στις εξετάσεις και να πιστοποιεί το επίπεδό του. Ξεκινάει από την προκαταρκτική και κάθε χρόνο αλλάζει επίπεδο με βάση τους κανονισμούς.

Για παράδειγμα ξεκινάει από την προκαταρκτική και στη συνέχεια σε 2 χρόνια το ελάχιστο ή 4 χρόνια το μέγιστο θα την έχει τελειώσει για προαχθεί στην Κατωτέρα.

Αν ο μαθητής έχει πρόοδο μεγαλύτερη του προβλεπόμενου ΔΕΝ μπορεί να υπερπηδήσει επίπεδο. Αν για παράδειγμα τελειώσει την ύλη της κατωτέρας σε 2 έτη ΔΕΝ μπορεί να δώσει στην μέση πριν συμπληρώσει τα 3 έτη που ορίζει ο νόμος ως ελάχιστο!

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  • ΕΡ: Κάνω 5 χρόνια πιάνο, σε ποια τάξη είμαι; ΑΠ: Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποια τάξη είναι κάποιος επειδή δεν γνωρίζουμε τι βιβλία κάνει. Μπορεί ένας μαθητής να μαθαίνει κάθε χρόνο ένα κομμάτι για συναυλία και τα κομμάτια των εξετάσεων ενώ κάποιος άλλος να έχει μάθει και άλλα κομμάτια πέρα από αυτά. Λογικό λοιπόν είναι ο μαθητής που έχει βγάλει περισσότερα κομμάτια να έχει προχωρήσει περισσότερο την ύλη, άρα και την τάξη.
  • ΕΡ: Ποια βιβλία πρέπει να έχω σε κάθε τάξη; ΑΠ: Τα βιβλία τα καθορίζει το υπουργείο με αναλυτική κατάσταση ανά επίπεδο
  • ΕΡ: Κάνω ιδιαίτερα, είμαι σε κάποια τάξη; ΑΠ: Με βάση τα βιβλία που κάνεις μπορείς να υπολογίσεις το επίπεδό σου.
piano-teacher1  ΕΡ: Κάνω ιδιαίτερα, μπορώ να κατοχυρώσω τις σπουδές μου; ΑΠ: Στα ωδεία κάθε Οκτώβριο (και μόνο Οκτώβριο) γίνονται κατατακτήριες εξετάσεις. Η ημερομηνία καθορίζετε από το ωδείο σε συνδυασμό με την επιτροπή η οποία παρουσία εκπροσώπου από το κράτος, μεταξύ των εξεταστών, πιστοποιεί το επίπεδο του μαθητή. Για να δώσει κάποιος κατατακτήριες ΔΕΝ χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιο ωδείο. Απλά σε συνεννόηση με τον καθηγητή σου, ετοιμάζεις ένα πρόγραμμα εξετάσεων με κομμάτια που αντιστοιχούν στο επίπεδό σου. Η εκτέλεση είναι από μέσα και συνήθως τα προετοιμάζουμε από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Για τις εξετάσεις αυτές υπάρχουν εξέταστρα που την τιμή τους την καθορίζει ο κάθε ωδειάρχης. Στη συνέχεια θα πρέπει να γραφτείς σε ένα ωδείο αν θες να συνεχίσεις μετά την ροή ενός ωδείου με εξετάσεις στο τέλος κάθε χρονιάς για να περάσεις στην επόμενη τάξη - επίπεδο.
  • ΕΡ: Νομίζω οτι το ωδείο μου καθυστερεί την πρόοδο. Μπορώ να περάσω τάξη; ΑΠ: Όχι, δεν είναι εφικτό αυτό. Στις περιπτώσεις των παιδιών όπου η πρόοδός τους δεν μπορεί να συμβαδίσει με το πρόγραμμα, μένουν εκτός μαθητολογίου για 2 χρόνια το λιγότερο, προχωρούν εντατικά και όταν κρίνει ο καθηγητής τους, δίνουν κατατακτήριες εξετάσεις.
  • ΕΡ: Κάνω ιδιαίτερα, μπορώ να είμαι και σε ωδείο γραμμένος; ΑΠ: Είναι εφικτό με προυποθέσεις. Θα πρέπει να γραφτείς στο ωδείο, να είσαι γραμμένος στα μαθητολόγια και να κάνεις το μάθημα στο χώρο σου. Αυτό σημαίνει οτι οικονομικά θα πρέπει να τακτοποιηθούν και οι 2 πλευρές.

 

template-joomspirit